Neki ga zovu mikrobilje, neki mikropovrće, a naziv koji je možda i najviše zastupljen je microgreens.  Kao što mu i samo ime kaže mikrobilje predstavlja male, odnosno, mlade izdanke povrća, začinskog bilja i žitarica u fazi razvoja kotiledonih ili prvih pravih listova. Za razliku od klica, mikrobilje se uzgaja na supstratu  i može se konzumirati već  7- 15 dana nakon sjetve.

Autorka: Danijela Despotović, dipl. inženjer agronomije

Mikrobilje je bogat izvor vitamina, minerala, aminokiselina i antioksidanasa. Utvrđeno je da sadrži 4 – 60 puta više vitamina i minerala u odnosu na biljke u punoj tehnološkoj zrelosti. Ima važnu ulogu u detoksikaciji organizma i jačanju imuniteta, a kako se konzumira u svježem stanju ne dolazi do gubitka hranjivih materija koji bi nastao termičkom obradom.

Atraktivnog  je izgleda, različitih tekstura i boja, vrlo intenzivnog okusa, od blagih slatkastih, kiselih do pikantnih i ljutih, zato je omiljena dekoracija i dodatak jelima svih svjetskih kuvara.

Možemo ga koristiti u salatama, umacima, čorbama, sendvičima, ribljim i mesnim jelima, kao dodatak smutijima sa voćem i povrćem.

Najpopularnije vrste su rotkvica, brokoli, bosiljak, rukola, pšenica, grašak, suncokret…

Za uzgoj mikrobilja vam ne treba veliko iskustvo, poseban alat ili oprema, dovoljno je imati kvalitetno sjeme, vodu, supstrat i malo volje.

Od kvaliteta sjemena zavisi i kvalitet uzgojenog mikrobilja. Sjeme koje se koristi za uzgajanje mikrobilja treba biti organskog porijekla. Pored sjemena, značajan je i izbor supstrata. Najbolje je kupiti supstrat namenjen za uzgajanje rasada na organski način. Debljina sloja supstrata kreće se od 4 cm do 6 cm i zavisi od veličine sjemena. Prije sjetve, supstrat je potrebno zaliti vodom.

Uputstvo za uzgoj mikrobilja:

  1. U odgovarajuću posudu staviti sloj supstrata debiljine 3-4cm i poravnati
  2. Prije sjetve potrebno je navlažiti supstrat prskanjem vode iz prskalice
  3. Sjeme rasporediti po površini supstata gusto, ali voditi računa da sjemenke ne prekrivaju jedna drugu
  4. Poprskati vodom i ostaviti sjeme pokriveno tako da bude u potpunom mraku 2-3 dana
  5. Otkrivati kada želite da zalijete, optimalno 3 puta dnevno
  6. Nakon klijanja, posudu sa sjemenom smjestiti na osvjetljeno mjesto i zalivati 1-2 puta dnevno

U zavisnosti od vrste biljke, optimalna temperature za klijanje i nicanje sjemena varira između 18-20°C. Folija ima ulogu da zadrži vlažnost u zoni sjemenke i osigura bolje nicanje. Čim biljčice počnu nicati, folija se uklanja. Dalja briga se svodi na redovno zalivanje, ali ne pretjerano, jer ono može da dovede do pojave buđi i propadanja mikrobilja.

Nakon što proklija najviše mu odgovara osvjetljeno mjesto, pa bi dobar izbor lokacije bio prozorska daska. Za zalivanje se preporučuje destilovana voda ili voda sa česme koja je odstajala 24 časa.

Nadamo se da će uz ove korisne savjete uzgoj bilja biti zanimljiv i jednostavan način da poboljšate vašu ishranu. Video o uzgajanju mikrobilja možete pogledati ovdje.