Salata je povrće koje je veoma jednostavno uzgajati u saksijama, na balkonu. Brzo raste, zauzima malo prostora i ne zahtjeva previše osunčan položaj. Razlikujemo više različitih vrsta salata, od onih koje formiraju glavicu, takozvanih glavičastih salata, do lisnatih salata kod kojih boja listova varira od svijetlo do tamno zelenih ili čak različitih nijansi smeđe i ljubičaste.

Autorka: Danijela Despotović, dipl. inženjer agronomije

Kao najjednostavnija i najotpornija za uzgoj izdvaja se rukola. Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja vrsta karakterističnog, pikantnog i pomalo oporog ukusa. Rukolu možete posijati u bilo kojem periodu godine, jako je otporna. Zimi je bolje da je držite u zatvorenom, negdje pored prozora, a ljeti joj neće smetati čak ni visoke temperature. Za nekih 30-tak do 40 dana će već biti spremna za berbu i ako redovno budete brali listiće podstaknućete je da što više raste.

Rukolu možete posijati direktno u saksiju, moj savjet je da to bude veća saksija, kako biste imali više salate za vas i vašu porodicu. Saksija ne mora biti naročito duboka jer rukola nema razgranat korijenov sistem.

Preporučujem vam platnene saksije pomoću kojih će supstrat ostati vlažan duže vremena, što je jako bitno za razvoj salate u toplim ljetnjim danima.

Pored redovnog navodnjavanja, za uspješan razvoj i rast salate, biće potrebno i da je prihranite organskim đubrivima. Najbolji rezultati se postižu folijarnim putem, to jest tretiranjem tečnim đubrivom preko lista. Ovaj način prihrane se pokazao najboljim u slučaju svih lisnatih kultura (salate, spanaća, blitve…).

Ovom prilikom ćemo koristiti organsko đubrivo Alga Grow na bazi algi, koje se u veoma maloj koncentraciji rastvara u vodi i na taj način dobijamo rastvor kojim kasnije prskamo biljke. Preporučujem da voda koju koristimo za tretiranje bude odstajala, najmanje 24h, kako bi bila mekša, a samim tim će se i đubrivo bolje rastvarati.

Ovaj postupak možete da radite jednom do dva puta nedjeljno, i rezultati će biti brzo vidljivi. Boja listova će postati intezivnija, a biljka će brže napredovati.  Naš savjet je da berete listove dok su još mladi, jer je velika mogućnost da stariji listovi budu malo više gorki. Naravno, sve po ukusu.

Kada je u pitanju zelena salata koju možda i najčešće koristimo u našoj kuhinji i najviše je volimo, treba voditi računa o terminu sjetve. Dakle, poželjno bi bilo da to radite u februaru ili martu jer ona ne trpi visoke temperature kao rukola. Ili je prosto jednostavnije da kupite rasad i da ga presadite u neku vecu saksiju. U takvu saksiju vam mogu stati 3-4 sadnice, što će biti dovoljno da uz redovno reckanje imate salatu tokom cijelog ljeta.

La Organica je u saradnji sa Evropskom unijom u Crnoj Gori snimila seriju kratkih video formi u kojima ćemo vas uputiti kako da na jednostavan i zabavan način napravite jednu malu baštu na vašoj terasi, a epizodu o uzgoju salata možete pronaći ovdje.  Najbolje je da svi ostanemo doma i uživamo u ovom korisnom hobiju.