EU info centar je u saradnji sa Biciklo.me i Centrom bezbjednosti Podgorica organizovao radionicu za osnovce na temu “Održavam moj bicikl i pazim na sigurnost“. Policajac Igor Ivanović, iz Sektora za bezbjednost saobraćaja, objasnio je djeci kako da poštuju pravila saobraćaja kada su na biciklu i tako čuvaju svoju sigurnost, dok je Dejan Tofčefić iz Biciklo.me djeci ispričao kako se zove i od čega je napravljen svaki detalj na biciklu, a onda i pokazao kako se biciklo održava, od mijenjanja izdušene gume do čuvanja od kradljivaca. Radionica je održana u okviru ovogodišnje Evropske nedjelje mobilnosti.

Ivanović je podsjetio djecu da je biciklo vozilo koje nije zaštićemo kao automobil i da je poseban problem što većina biciklista ne koristi zaštitnu orpemu.

„Primijetilo smo da većina biciklista vozi nepravilo po kolovozu, ne koristeći biciklističke staze. Vi, ako se krećete biciklom, morate koristiti opremu, posebno po noći. Morate se kretatati stazama za bicikle. Ukoliko ih nema, morate se kretatati desnom stranom kolovoza uz samu ivicu, i ako je noć morate imati svijetla na biciklu i fluoroscentni prsluk,“ kazao je Ivanović.

Svakodnevno imamo dva tri pacijenta u urgentnom bloku koji su zadobili povrede vozeći bicikl. Zato, objasnio je on djeci, bezbijednost najbitnija.

I Dejan Tofčević je jedan dio razgovora sa djecom posvetio neophodnosti nošenja kacige i prsluka, ali je sa njima pričao i o ostaloj opremi koju ima jedan biciklista.

„Marama ili bandana se korsiti da se znoj ne bi slivao u oči. Rukavice da ne bi ruke otklizale sa volana. One se ne nose u gradskom biciklizmu, ali u sportskom da i da bi se zastitili dlanovi u slučaju pada. Kada vozimo nosimo naočare da bi zastitli oci od prašine i insekata,“ objasnio je Tofčević osnovcima.

A onda su na red došli djelovi bicikla i alati. Tofčević je objasnio kako da se poprave manji kvarovi, zamijene kočnice ili guma, pa čak i popravi pokidani lanac. Objasnio je kako koristiti pumpu i čemu kako se stavlja flekica za „krpljenje“ gume, pa i kako dinamo proizvodi struju za farove na biciklu.

Na kraju je pozvao djecu da se pridruže još jednom „critical mass-u“, tradicionalnoj zajedničkoj vožnji biciklista kroz Podgoricu.

Zainteresovani osnovci, pa čak i oni koji nisu biciklisti, postavili su niz pitanja o najboljem načinu vožnje, kako da izbjegnu pravljenje saobraćajnih prekršaja, ali i kako da zaštite bicikl od kradljivaca.