Jasno je da roditeljstvo nije lak zadatak, posebno u prvim godinama njihove djece. Zato su svaka pomoć i podrška uvijek dobrodošle. Ovog puta dolaze u vidu online aplikacije „Bebbo“, koja je predstavljena kao pravi saputnik u roditeljstvu. Nastala je u okviru šireg programa podrške “EU i UNICEF za razvoj u ranom djetinjstvu u Crnoj Gori”.

Aplikacija „Bebbo“ je prvi sveobuhvatni, interaktivni vodič za roditelje kroz roditeljstvo i odrastanje deteta od rođenja do prvog dana škole, čiji sadržaj možete personalizovati prema uzrastu vašeg djeteta. Informacije o dojenju, ishrani, vakcinaciji, igri, učenju i zdravlju, najtraženije su među roditeljima, a Bebbo aplikacija nudi upravo odgovore na ova pitanja, kao i savjete u vezi sa zdravljem djece. Uz “Bebbo” aplikaciju možete da vodite računa o rastu i razvoj, zdravlju i ishrani djeteta, kao i pravovremenim pedijatrijskim pregledima i vakcinaciji, ali i da vodite računa o sebi.

photo: Unicef

„Bebbo aplikacija za roditelje je prva takva aplikacija za crnogorske roditelje, na crnogorskom jeziku. Ponosan sam što je EU podržala ovu alatku, koja će roditeljima pomoći da dobiju odgovarajuće i naučne informacije o tome kako svojoj djeci pružiti najbolji početak u životu. Ne samo da nudi korisne, efikasne i tačne informacije u vezi sa zdravljem i razvojem djece, već se fokusira i na dobrobit roditelja“, kazao je šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstrom.

Svi podaci unijeti u aplikaciju u cilju personalizovanja sadržaja, čuvaju se isključivo na ličnom uređaju korisnika. Aplikacija je besplatna i dostupna kako za korisnike Android tako i iOS uređaja, na našem i engleskom jeziku.

„Ova alatka može biti posebno korisna u vremenima pandemije kakva imamo sada, kada se mnogi roditelji muče zbog otežanog kontakta s pedijatrima i drugim pružaocima usluga. Jedna ozbiljna posljedica je da mnoga djeca nisu vakcinisana na vrijeme. Vrijeme je da pomognemo roditeljima da se vrate na pravi put“, poručio je Engstrom.

On je podsjetio da je aplikacija nastala u okviru šireg programa podrške koji EU i UNICEF sprovode u Crnoj Gori. Kao partneri, zajedno sa crnogorskim vlastima, nastoje da svoj djeci obezbjede jednaku zaštitu i pristup uslugama kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita i socio-ekonomska podrška, bez obzira na njihovo porijeklo, socijalni ili boravišni status.