Stručnjaci se često šale kako je bacanje hrane ekološki problem koji rješavamo time što ga pojedemo. Međutim, pojesti viškove nije jedini način da se hrana sačuva od deponije.

Autorka: Anđela Đurašković

U pristupu rješenju problema bacanja hrane preporučljivo je voditi se sljedećom piramidom:

  • U osnovi je redukovanje bacanja hrane na izvoru, kod proizvođača, u prodavnicama i svom domaćinstvu. Spriječiti bacanje jedne tone hrane povlači sa sobom 4,2 tone manje ugljen-dioksida u atmosferi.
  • Slijedi prosljeđivanje hrane drugim ljudima, o čemu je bilo riječi u prethodnom videu i tekstu na blogu;
  • Ukoliko imate kućne ljubimce ili uzgajate domaće životinje, njima takođe možete proslijediti svoje viškove;
  • Uz nešto investicija u neophodnu opremu, moguće je od viškova hrane proizvoditi energiju, bilo na nivou domaćinstva, bilo u poslovnoj sferi.
  • Konačno, viškove hrane možete kompostirati i time u prosjeku smanjiti ukupnu količinu otpada koje vase domaćinstvo proizvodi i do 30 %.

Ponovo ćemo se pozabaviti samo stavkama koje je lako usvojiti u domaćinstvu. Ona koja nije konkretno navedena u piramidi, a dobro je rješenje, jeste korištenje hrane za pripremu kozmetike i sredstava za čišćenje iz kuhinje. Na primjer, u zero-waste zajednici veoma je popularno sredstvo za čišćenje domaćinstva od kora narandže i sirćeta, što je sjajno, jer biste kore u suprotnom bacilli, a i sirće možete sami pripraviti od viškova jabuka.

Dobar način da iskoristite zaboravljeno je da zavirite u sveske ili časopise baka i majki: tamo ćete sigurno naći obilje “uradi sam” recepata koji su prilagođeni ponudi sastojaka na našem tržištu. Kreativna rješenja uvijek možete naći na internetu, pogotovo na Pinterestu.

Budite oprezni prilikom davanja viškova hrane životinjama – nije svaka namirnica za svaku. Na primjer, slatkiše i pojedine voćke (poput grožđa) treba držati podalje od pasa. Ukoliko niste sigurni, najbolja opcija je uvijek da se konsultujete sa veterinarom prije nego životinji date hranu namijenjenu ljudima.

Bića koja takođe vole naše viškove su biljke. Ohlađenom tečnošću u kojoj su se kuvala jaja možete ih zalivati. Isto možete činiti i sa ohlađenom vodom u kojoj se kuvala pasta (samo je treba dodatno razblažiti), kao i vodom u kojoj ste prali pirinač prije kuvanja. Za svaku od navedenih tečnosti važno je da je nezačinjena prije zalivanja – ukoliko ste dodavali soli ili ulja, ne zalivajte biljke njome. Prihrana za biljke sa trpeze može biti i u vidu samljevenih ljuski jaja ili taloga od kafe, takođe nezačinjene.

Proizvodnja energije u kućnim uslovima traži početnu investiciju u sistem, koji je s godinama sve jeftiniji. Kreativna rješenja za kućne proizvođače energije od biogoriva možete poručiti putem interneta, a moderniji primjeri često su viđeni kao projekti na Kickstarter i Indiegogo platformama za finansiranje inovativnih rješenja. Princip rada je jednostavan: vaše je da ubacite hranu u prostor kojem je odsječen priliv vazduha i pustite prirodu da uradi svoje. Zauzvrat dobijate gas koji se može koristiti kao emergent i kvalitetno tečno đubrivo.

O kompostiranju ćemo posebno govoriti u narednom tekstu. Do tada, pogledajte novi video sa primjerima alternativa ishrani u pristupu problem bacanja hrane: