“Mnogo mi je značio ovaj projekt u procesu zapošljavanjana. Iskustvo i aktivnost stečeni u inostranstvu su poslužili kao signal poslodavcu da je ovo osoba koja želi da proba nešto novo, da je nije strah da razvija svoje ideje, da ne čeka da mu se da zadatak i ga da ga uradi nego da sam stavra zadatke i da rješava probleme. A, postoji i određena količina spremnosti i samopouzdanja koje osoba koja ode da se školuje vani, zbog samostalnog života i zbog svih ostalih stvari, dobija stav da se sve stavri i problemi mogu riješiti.”

Admir Radončić je četvrtu godinu studija završio u Mariboru, umjesto u Podgorici, i tako postao dio mreže od 4 miliona mladih koji će, zahvaljujući programu Erasmus+, studirati, steći radno iskustvo ili volontirati u inostrantvu. „Ovo je bila super prilika da naučim neke nove stvari, kurseve i programe koje mi ovdje ne možemo da imamo, uz predmete koji smo svakako obavezni da pohađamo “, kaže Admir.

Erasmus+ je program Evropske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za period 2014–2020. Program Erasmus+ je počeo sa realizacijom 1. januara 2014. godine. On objedinjuje sve sadašnje evropske i međunarodne programe i inicijative u području obrazovanja, treninga, mladih i sporta, i mijenja sedam postojećih programa: Program za cjeloživotno učenje, „Mladi u akciji“i programe međunarodne saradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa i Edulink).

Formalno obrazovanje je nešto što je Admir očekivao odlaskom u Maribor, ali se vratio sa mnogo više od toga.

“Bilo je prilika i da se putuje, i da se uči korejski i kineski jezik, da se proba skijanje, da se proba klizanje i za sve se našlo vremena i pored toga što se učilo, izlazilo i družilo. Najviše su mi se dopale sve te mogućniosti koje ti se pružaju koje baš zavise od tebe da li ti želiš da ih iskoristi“, objašnjava Admir.

ksenija

Slična iskustva ima i Ksenija Martinović koja je , zahvaljujući Erasmus +, bila u Rimu.

“Razmjene ti pomažu u svakom segmentu, kako na ličnom, tako i na akademskom i profesionalnom nivou. Iako u početku razmjene primarno djeluju kao način da se osamostališ, upoznaš različite kulture, ljude, družiš se i putuješ, vremenom shvatiš da donosi mnogo više i da si na tržištu rada konkurentniji. Konkretno u mom slučaju, stečene competence koje sam dobila tokom razmjene su mi omogućile da se uspješno vodim studentsku organizaciju, pridružim se međunarodnoj studentskoj organizaciji i dobijem prvo zaposlenje tokom trajanja studija,” kaže Ksenija.

I Admir i Ksenija poručuju mladima da se prijave, posebno jer proces nije zahtjevan.

„Sam proces aplikacije je podrazumijevao da se napiše motivaciono pismo, da se prikupe relavantne preporuke od profersora, da se prikupe relevantni dokazi o znanju engleskog jezika, ukoliko je to traženo. To meni u Mariboru nisu tražili, dovoljno je bilo da smo jezik učili na Fakultetu,“ objašnjava Admir.

Admir danas radi u jednoj nevladinoj organizaciji koja se bavi problemima mladih i koja pomaže mladima da volontiraju u zemljama EU. Radi ono što voli, a za to je, između ostalog, zaslužan i Erasmus:

“Mnogo mi je značio ovaj projekt u procesu zapošljavanjana. Iskustvo i aktivnost stečeni u inostranstvu su poslužili kao signal poslodavcu da je ovo osoba koja želi da proba nešto novo, da je nije strah da razvija svoje ideje, da ne čeka da mu se da zadatak i ga da ga uradi nego da sam stavra zadatke i da rješava probleme. A, postoji i određena količina spremnosti i samopouzdanja koje osoba koja ode da se školuije vani, zbog samostalnog života i zbog svih ostalih stvari, dobija stav da se sve stavri i problemi mogu riješiti,“ zaključuje Admir.

Evropska unija je izdvojila 14,7 milijardi eura za Erasmus+. Sve zemlje Evropske unije stoje na raspolaganju, a na mladima je da popune aplikaciju http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/documents/erasmus-plus-programme-guide_hr.pdf i strpe se za odgovor, jer svi troškovi, odlaska i dolaska, su plaćeni.

Više informacijana: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

Na ovom sajtu mozete da izaberete oranizaciju iz EU kod koje zelite da volontirate.
https://europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_en