PODGORICA, 21. april 2017. – Evropska unija ove godine obilježava 30 godina postojanja Erasmus programa, najstarijeg programa u oblasti obrazovanja. Erasmus+ je program Evropske unije za obrazovanje, stručno osposobljavanje, mlade i sport za period 2014–2020. Program objedinjuje sve dosadašnje evropske i međunarodne programe i inicijative u području obrazovanja, treninga, mladih i sporta. Svečanost obilježavanja tri decenije Erasmusa upriličena je u Rektoratu Univeriteta Crne Gore.

„Ulaganje u obrazovanje, treninge i istraživanje je najbolja investicija u budućnost Evrope. Kroz Erasmus program Evropska unija nudi odlične prilike za studiranje, treninge, rad ili volontiranje širom Evrope milionima ljudi, uključujući i Crnogorke i Crnogorce“, rekao je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

2017_04_21_Erasmus+ 6 (003)

Erasmus+ je naslijedio i objedinio četiri programa u kojima je Crna Gora učestvovala u periodu od 2007. do 2013. godine: Tempus, Erasmus Mundus, Program za cjeloživotno učenje i program Mladi u akciji. Od osnivanja, u programu Erasmus je učestvivalo više od 9 miliona ljudi. Realizovano je više od 4,4 miliona studentskih razmjena, a više od 100 hiljada ljudi je volontiralo širom Evrope zahvaljujući ovom programu.Više informacija možete pronaći ovdje.